Bekijk deze nieuwsbrief online voor optimale leesbaarheid.

Digital

Nieuwsbrief digitaal werken november 2016

Jaargang 16, aflevering 8

 
 

Een gemeente die niet zaakgericht werkt, kan nooit voorspelbaar reageren (blog)

We zijn liever lui dan moe, maar soms moeten we opeens een stukje schrijven. Een blog bijvoorbeeld.
Deze blog (in opdracht geschreven) gaat over ‘zaakgericht werken’ en ‘moeten’... over de verleiding om alles via ‘verleiding’ te doen… maar je kunt verleiden tot je een ons weegt, en geen meter opschieten.

Verder lezen: >>>

 
   
 

Digitale overheid doet het goed

De digitale overheid lijkt eindelijk vorm te krijgen. Dat schrijft e-overheid. Steeds sneller worden zaken met burger en bedrijf geregeld en er komen steeds minder papieren aan te pas.

Verder lezen: >>>

 
   
 

Op 2 en 9 december 2016: SharePoint voor digitaal samenwerken, documentmanagement en digitaal archiveren (tweedaagse workshop)

Een extra editie van deze workshop van Digital en de iFaculty, vanwege grote belangstelling!

De workshop duurt twee dagen. De eerste dag staat vooral in het teken van samenwerken in SharePoint zelf, inclusief alle aspecten van documentmanagement. De cursisten gaan zelf aan de slag in SharePoint en richten een omgeving voor samenwerken aan documenten in. De tweede dag volgt een verdiepingsslag, waarin recordmanagement, governance en de praktijk van de invoering van SharePoint bij een aantal organisaties aan de orde komt. Schitterende voorbeelden, en ook de tweede dag nog even hands on aan de slag in je SharePoint-site.

De workshop wordt gegeven door Daniëlle den Biggelaar en Ronald Groeneweg.

Meer weten over deze workshop? Klik hier >>>
Direct inschrijven? Klik hier >>>

 
   
 

Gemeente wil weer koploper worden

De gemeente Borsele wil ook mee in de vaart der volkeren. Niet door vergaderen te ontmoedigen, maar door digitaal vergaderen te bevorderen.

Verder lezen: >>>

 
   
 

SharePoint: zelf een enquête maken

Met de meeste documentmanagementsystemen kun je geen enquête maken. Met SharePoint wel.
En het is zo gepiept. Altijd handig om direct vanuit je documentensysteem mensen te vragen wat er beter, slechter, lelijker of mooier kan aan het samenwerken aan en archiveren van documenten. Microsoft zelf, in ietwat houterig Nederlands (“deze pagina is automatisch vertaald”):
“Een enquête is een speciaal soort lijst waarmee de eigenaar vragen kan maken, meerdere personen vragen kan laten beantwoorden en de resultaten kan samenvatten.”

Hoe je een enquête in SharePoint maakt, kun je (zoals alles over SharePoint), gewoon op internet vinden.

 
   
 

Dokter is digitaal, patiënt niet

Veel huisartsen in Nederland bieden eHealth-diensten. Denk bijvoorbeeld aan online inzage van de eigen medische gegevens voor klanten die erg handig kan zijn bij het bemachtigen van voorgeschreven medicatie. De klanten van de huisarts, oneerbiedig patiënten genoemd, doen vaak niets met die elektronische mogelijkheden. Zelfs om een afspraak te maken met de dokter, grijpen ze nog naar de telefoon (met draaischijf).

Verder lezen: >>>

 
   
 

Iets leuks: schoolbord voor de zakelijke omgeving

Scholen gelden niet als de best uitgeruste digitale omgevingen, maar wat ze vaak wel hebben: digitale schoolborden. Je raakt het bord per ongeluk even aan en je bent meteen vier sheets verder.
Google komt binnenkort met een variant voor de zakelijke omgeving: een digitaal whiteboard waaraan een cloudplatform hangt, “gericht op samenwerkende teams in de zakenwereld die met de nieuwe hard- en software op afstand willen samenwerken”.
Het whiteboard krijgt de naam Jamboard.

Verder lezen: >>>

 
   
 

Werk in uitvoering door Digital

Digital is zeer actief overal in Nederland.

Een update van onze projecten:

Digitale ondersteuning van de wijnimport
Een van de grootste wijnimporteurs van Nederland heeft Digital gevraagd projectmatig de invoering van een klantmanagementsysteem te realiseren. Een prachtige opdracht, even buiten onze natuurlijke habitat ‘de overheid’. We zijn er maar wat trots op!

Handboek vervanging moet zaakgericht worden gemaakt
Een ZBO heeft ons gevraagd de bestaande concept-versie van het handboek vervanging (ooit opgesteld door Peter Brand) aan te passen aan de nieuwe situatie: die van zaakgericht werken met een zaaksysteem. Een mooie klus!

Regio Twente digitaliseert DIV
Benno de Jongh is aan de slag als projectleider voor de Regio Twente: hij heeft als opdracht de DIV-functie voor dit samenwerkingsverband volkomen in lijn te brengen met de eisen van de (digitale) tijd.

Utrecht verbetert en versnelt zaakgericht werken
Peter Brand en Ronald Groeneweg zijn actief voor de gemeente Utrecht. Peter maakt in opdracht van het Kennis- en kwaliteitscentrum documentaire informatie een informatieplattegrond van de informatie (door de jaren heen). Ronald is bezig met de inrichting van een kwaliteitssysteem voor zaakgericht werken in het zaaksysteem van de gemeente.

ZonMw op weg naar digitaal werken
Ronald Groeneweg begeleidt het project Digitaal duurzaam samenwerken bij ZonMw, een ZBO die innig samenwerkt met het ministerie van VWS. De contouren van het kwaliteitssysteem staan, de kwaliteitscyclus wordt ingericht, en de hele organisatie wordt betrokken bij allerlei interessante vraagstukken rond digitaal samenwerken, ordenen en slim en gemakkelijk archiveren.

Groningen Seaports: nieuwe initiatieven voor verbeteren digitaal werken
Groningen Seaports heeft de nodige ideeën op papier gezet rond visie, strategie en verdere invoering van digitaal werken. En heeft Digital gevraagd deze ideeën te toetsen en het nodige bij te dragen aan verheldering, communicatie en draagvlak.

Hogeschool gaat digitaal
Digital heeft, onder de veelzeggende titel ‘Op weg naar digitaal werken’, een advies en plan van aanpak ingediend voor de invoering van een aantal quick wins ter verbetering van de documenthuishouding bij Zuyd Hogeschool (Limburg). De Hogeschool heeft gekozen voor twee trajecten van invoering die allebei worden uitgevoerd door Digital, in de persoon van Barrita Glas. Zij realiseert de quick wins, zorgt voor solide invoering van documentmanagement en zet de organisatie rond de informatiefunctie degelijk neer.

Provincie Overijssel
Voor de Provincie Overijssel begeleiden wij de projectgroep welke een aanbesteding voorbereidt voor een nieuw platform voor digitaal samenwerken en zaakgerichte afhandeling van klantprocessen. Bij de aanbesteding wordt gebruik gemaakt van de Best Value Procurement-methode (BVP).

Daarnaast zijn we nog actief bij SIO Provisa, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeenten Hengelo en Bladel, de provincie Limburg en Keerpunt Hilversum.

 
   
 

Datalekje in Capelle: 872 slachtoffers

Op de website van de gemeente Capelle aan den IJssel heeft u anderhalf jaar lang een vertrouwelijke adressenlijst kunnen vinden. De lijst was zichtbaar voor iedereen die even zocht. Heeft u de lijst niet aangetroffen, dan bent u blijkbaar niet erg scherp op datalekken.

Verder lezen: >>>

 
   
 

Ook Digital gebruikt geen Blackberry meer

Ook Digital gebruikt geen Blackberry meer.
Ronald Groeneweg, de laatste gebruiker bij ons bedrijf, constateerde een week geleden dat hij niet meer kon bellen met zijn Blackberry Passport. “Hij maakte nog wel prima foto’s!”
Onderzoek van KPN leidde tot een harde conclusie: “Het ligt niet aan de SIM-kaart, het ligt aan het apparaat.”
Zuinig als hij is, schafte Ronald vervolgens een Huawei aan. Daarmee kan hij wel bellen en gebeld worden.
“Als fototoestel is het geen vooruitgang,” sipt hij.

De Blackberry Passport is toegevoegd aan de collectie van het hardwaremuseum van Digital in Rotterdam, waarin vooral allerlei oude Blackberrytoestellen en overleden iBooks van Apple te vinden zijn.

 
 

Deel dit bericht op:   Deel dit bericht op LinkedIn   Deel dit bericht op Twitter   Deel dit bericht op Google+   Deel dit bericht op Facebook

 
   
   
 

Vragen

Over welke onderwerpen leest u graag meer in deze nieuwsbrief? Laat het ons weten op: info@digital.nl.
 
   
   
 

Contact

Digital, Postbus 84013, 3009 CA Rotterdam
Ronald Groeneweg - 06 4714 4980
Benno de Jongh - 06 1647 1153
info@digital.nl - www.digital.nl
 
   
 
 

Klik hier om u af te melden voor deze nieuwsbrief.

 
 

Hoewel bij het samenstellen van deze nieuwsbrief de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat altijd de mogelijkheid dat bepaalde informatie na verloop van tijd verouderd of niet meer juist is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van hetgeen wordt ondernomen of nagelaten op basis van deze uitgave.