Digital

Digital

Design?

Aan het begin van de eeuw werkte ik al voor Eneco. Toen nog in een gebouw vlakbij de Van Brienenoordbrug in Rotterdam. Het was een bijzonder gebouw, want het archief was niet in de kelder gevestigd, maar op zolder. De archivaris was een sportief type, hij ging altijd met de trap naar zijn archief, want “iedere trap die je tegenkomt is een gratis sportschool”. Toch was hij blij met de digitalisering: nu hoefde hij niet zo vaak naar boven.
De middelste verdieping was ook bijzonder: het was de enige verdieping met grote ramen, en op die verdieping was het bedrijfsrestaurant gevestigd. Ik vroeg een keer, argeloos: “Waarom heeft deze verdieping eigenlijk grote ramen?”
Waarop een collega zei:
“Dat is design. Dat begrijp je toch wel?”
Ik begreep dat niet. Kennelijk is design een reden op zich. En voor design moet je natuurlijk gevoel hebben.

Sinds enige tijd is het begrip ‘archiveren by design’ in zwang. Mijn grote vriend Ad van Heijst “schreef”:https://www.vhic.nl/archivering-by-design/ er al over, en nu is ook het Nationaal Archief in actie gekomen. Met een “publiciteitscampagne”:https://www.nationaalarchief.nl/archiveren/nieuws/archiveren-by-design-geen-abracadabra

Bedoeld om beslissers duidelijk te maken dat bij de inrichting van alle informatiesystemen archiveren in het ontwerp mee moet worden genomen.
Zoals het wettelijk verplicht is bij alle Grote Projecten van de overheid in het projectplan een archiefparagraaf op te nemen.

Helpen deze dingen?
Of is het een kwestie van: “We geven de moed niet op! We blijven aandacht vragen! We zijn blij met iedere persoon die zich bewust wordt van het belang (en de gevaren) van informatie.”

Eén ding is zeker: ik begrijp niets van design, en ook niet van archiveren bij design… omdat het gewoon in de genen van Digital zit, het bedrijf waar ik werk. Als het gaat om informatie, gaat het om gebruiken en vinden van informatie, en onderdeel daarvan is zorgen dat je niet omkomt in je informatie. En dat is de kern van archiveren: op tijd vernietigen.

Zoals Jan Möller al zei in 2003:
“Documentmanagement zonder een recordmanagementfunctie is verspilling van overheidsgeld.”

Bron: Ronald Groeneweg, Digital, 2018