Digital

Digital

Moeders en verandering

door Philippe Creytens

“Waar ben je nu weer me bezig?” Altijd een lastig moment als mijn moeder dat vraagt. Niet dat ik beschaamd ben om wat ik doe, ik doe niks illegaals, alleen is het vaak moeilijk “bedrijven ondersteunen bij verandering” uit te leggen aan iemand van tachtig jaar.

Nieuwe boeiende dingen doen heeft me altijd aangetrokken. Geef toe, in IT kom je dan zeker aan je trekken.

Na honderden Google G Suite-configuraties en -migraties te hebben gedaan in België en Nederland, kreeg ik nu bijna drie jaar terug de vraag om te helpen bij de implementatie van Office 365. De opdrachtgever, die wereldwijd actief is, had gekozen voor Office 365, “you never get fired for buying Microsoft” weet je wel, maar vrij snel bleek dat er meer aan de hand was dan zomaar even de interne servers te vervangen door servers in de cloud.
Nieuwe vormen van samenwerken, denk aan Skype for Business (en later Microsoft Teams), het gebruik van multimediale toestellen zoals de Microsoft Surface Hubs, maar ook ogenschijnlijk simpele nieuwigheden zoals Excel Forms, bleken voor veel gebruikers minder evident dan aanvankelijk gedacht en vroegen om extra ondersteuning.

Honderden gebruikers passeerden de revue via klassikale opleidingen, online webinars, “Summer School”-sessies tijdens de zomermaanden en een-op-een adviessessies.
Mijn interesse in Adobe Premiere Pro voor videobewerking en Adobe Audition voor podcasts kwam op een bepaald moment goed van pas om, op vraag van de opdrachtgever, “custom” opleidingsvideo’s aan te maken.
In een tijdperk van Youtube-kijkers zijn gebruikers niet warm te krijgen voor het lezen van handleidingen. Hoe een flexplek boeken in een satellietkantoor? Daar hebben ze nu een videootje voor dat niet alleen de werkafspraken opnieuw onder de aandacht brengt, maar net zo goed toont hoe de flexboekapplicatie te gebruiken.

De nakende introductie van een nieuw ERP-pakket bij dezelfde opdrachtgever bracht hun plannen in een stroomversnelling om e-learning ingang te doen krijgen in hun organisatie, o.a. omdat medewerkers op de gekste plaatsen in de wereld te vinden zijn. Trainers de wereld rond laten vliegen deden we in de vorige eeuw, toch?

Articulate Storyline is een editor waarmee je de inhoud van een e-learningcursus aanmaakt. Zeg maar een soort “PowerPoint on steriods”. Van simpele slideshows, cursussen met kwis- of examenvragen tot interactieve leerpaketten met video- en/of audio-integratie. Mits programmeerkennis kan je heel interactieve cursussen bedoeld voor verschillende LMS-platformen erin ontwikkelen. Een uitdaging zeker als je ziet dat de meeste e-learningcursussen bij grote bedrijven blijven steken in slideware met stock-afbeeldingen (en maffe lettertypes).

Dus voel je je een beetje zoals mijn moeder rond “verandering” omdat je medewerkers naar aanleiding van de introductie van Office 365, SharePoint of andere applicaties extra ondersteuning kunnen gebruiken, geef ons een seintje voor een gesprek.

Bron: kumondo.be april 2018