Digital

Digital

Lage Weide – een onverwachte gast op Infomania

In de zomer van 2015 begeleidden wij de inrichting van een SharePoint-Online-omgeving voor een softwarebedrijf dat actief is op het terrein van Identity Matching. Een actueel iets: alle vluchtelingen die Europa willen binnenkomen, gaan door de molen van ‘identity matching’. Het is dus zeker geen ongecontroleerde stroom!

Het was prachtig weer de dag dat ik dat bedrijf voor het eerst bezocht. Ik ging op de fiets van station Utrecht naar bedrijventerrein Lage Weide. Eenmaal buiten, na het gesprek, greep ik de kans om nog een ommetje te fietsen. Tijdens het fietsen keek ik om mij heen. Om niet te botsen. Maar ook omdat twee dingen mij opvielen:

  1. Lage Weide kent nogal wat plekken die je ‘hevig in verval’ zou kunnen noemen;
  2. Veel kantoren zijn verzamelkantoren geworden. Ze huisvesten veel bedrijven en vooral bedrijfjes. En die bedrijfjes hebben allemaal hoopgevend naar de digitale wereld verwijzende namen als Blackbox, Stellar Data Recovery, Visio, B3Partners, Eora, Mensit, Varisha, Kudos, Web Concept Factory en Websphere.

[direct naar de podcast]

Ik dacht: die twee dingen moeten iets met elkaar te maken hebben.
Kleine bedrijven bouwen aan de prachtige digitale wereld. Dat doen ze juist in een fysiek vervallen omgeving.

Even later was ik op bezoek bij Becis. Ik had aangeboden ‘iets’ te doen op het evenement Infomania. (Dat juist vandaag donderdag 3 december in volle kracht bezig is in de Prodentfabriek in Amersfoort.)
Ik had geen zin in een praatje voor een zaaltje. Dus ik liet nog even in het midden wat het ‘iets’ zou zijn. Maar het ging over de digitale wereld en de ruimtelijke ordening en het verval. Over Lage Weide dus.

[direct naar de podcast]

Ik zat een paar dagen later kroketjes te eten met onze Belgische vriend Philippe Creytens. Die weet veel van nieuwe dingen. “Weet je wat nieuw is?” vroeg hij. “Podcast. De tweede generatie podcast. Een jaar of tien geleden was het al in. Toen is het niet doorgebroken. Nu wel. Een uitkomst voor de automobilist die onderweg slimmer en verstandiger wil worden. Kijk maar op Wikipedia!”

Ik lees op Wikipedia:
“In de Verenigde Staten brengen veel stations (Serial, Radiolab, This American Life, The Moth) verhalende podcasts uit met spanningsboog en plot. In Nederland staat de verhalende podcast wat dat betreft nog in de kinderschoenen.”

[direct naar de podcast]

Philippe rijdt weer naar Gent, maar zijn idee blijft achter in Rotterdam.
Ik bel mijn oude vriend Fred van de Biezen, IT-manager in ruste. Ik weet dat hij vele jaren geleden een aantal podcasts heeft gemaakt voor de gemeente Hilversum. Dat zullen ‘eerste generatie podcasts’ geweest zijn. Of hij geïnteresseerd is in de tweede generatie?
Natuurlijk!

Ik heb wel een verhaal, zeg ik, of ik een plot en een spanningsboog heb weet ik niet (van nature absurdist). Ik vertel over Lage Weide en de digitale wereld.
“Nee maar, Lage Weide,” zegt hij. “Daar ben ik nog schildersknecht geweest. In de jaren zestig. Mooi gebied was het toen. Industrieel hoogtepunt van Nederland.”

Het vervolg: opnieuw een fietstocht naar Lage Weide. Plaatjes schieten. Fred helemaal terug in zijn verleden. Als we niet oppassen, gaat de podcast helemaal over zijn verhouding met zijn vader.
Teksten verzinnen. Teksten inspreken.

We hebben een commentaarstem nodig. Ik stel voor mijn oude leermeester Jan M. Die heeft het nodige gerookt en gedronken in zijn leven en dus een mooie zware stem. Fred stelt voor dat mijn dochter de teksten inspreekt. Zo gezegd zo gedaan.

[direct naar de podcast]

Op een zondag eind november is de podcast gereed.
Die blijft voor iedereen een verrassing tot de laatste dag.
Op Infomania is ie te bekijken en te beluisteren via een televisiescherm.
Internet biedt intussen ook uitkomst: kijk maar eens op YouTube.

Het is me intussen duidelijk dat het gerealiseerde product nogal afwijkt van wat ik oorspronkelijk in gedachten had.
Dat is de creatieve kracht die de digitale wereld in ons losmaakt.
Daar is alles nog mogelijk! zelfs een reis in het verleden.

(Ronald Groeneweg)

[direct naar de podcast]

Bron: Digital december 2015