Digital

Digital

Nieuws

Digitaal na je negentigste

De Rotterdamse wijk Ommoord neemt zijn tachtig- en negentigplussers - en dat zijn er nogal wat - mee in het digitale tijdperk. Ze moeten ‘connected’ blijven - dat is de wijkfilosofie. Toen een oude ketelruimte in een ouderenflat aan de Söderblomplaats vrijkwam, vanwege de overstap naar stadsverwarming, werd die omgetoverd tot leslokaal voor smartphone- en tabletles. De cursus is razend populair onder ouderen en stokouderen. Ze krijgen onderwijs van een 22-jarige meester, zijn zelf tussen de 83 en 94 jaar oud en slorpen de kennis op.

Een deelnemer aan de cursus vertelt waarom zij meedoet: “Maak dat je niet afhankelijk wordt, zorg dat je de wereld binnenhaalt, dat je zelf je boodschappen kan bestellen, en een appje naar elkaar kan sturen of het goed gaat.”

De meester: “Geduld en niet gestresst raken zijn wel belangrijk. Ik ben aangenaam verrast door de leergierigheid van de leerlingen. Het gaat tot nu toe prima, we krijgen goede reacties, iedereen volgt de les trouw, en ze maken grotere stappen dan ik had verwacht.”

Al met al een win-win-situatie, zegt RijnmondTV: “DE flatbewoners zijn duurzamer gaan stoken en koken, en krijgen er een lesruimte voor terug.”

Overigens trekken de cursisten zich niet helemaal terug in de digitale wereld: “Nee we gaan niet online boodschappen bestellen. Zo lang we het nog kunnen, doen we de boodschappen zelf op de fiets.”

Bron: RijnmondTV maart 2020