Digital

Digital

Nieuws

Politie en TNO slaan digitale handen ineen

De politie en TNO maken werk van de opsporing van digitale misdadigers. Dat meldt Security.nl. Samen werken de organisaties aan tools om internetgebruikers te identificeren en voortvluchtige criminelen op te sporen. Een woordvoerder: “De innovatiebehoefte van specialistische opsporingsdiensten is groot en om die reden is de Dienst Landelijke Operationele Samenwerking actief met innovatie en technologische ontwikkeling.”

Politie en TNO streven er met name naar om de identiteit van internetgebruikers op het “darkweb” (het anonieme deel van internet) inzichtelijk te maken. Veel criminaliteit verschuift immers van de fysieke naar de digitale wereld en juist daar willen opsporingsdiensten een inhaalslag maken.

In 2019 al wist de politie via een app in zeven maanden tijd honderden voortvluchtigen op te sporen. Via de app kunnen agenten direct controleren of een burger die ze staande houden openstaande straffen heeft.

Samenvattend: “Politiewerk is voortdurend onderhevig aan de invloed van nieuwe technologieën en ontwikkelingen en vernieuwing is noodzakelijk om hier goed op in te blijven spelen. De verschuiving van de criminaliteit van fysiek naar digitaal is hier een kenmerkend voorbeeld van. TNO kan als instituut voor toegepaste wetenschap ons hier goed bij ondersteunen.”

Bron: Security.nl maart 2020