Digital

Digital

Nieuws

Digitale feestjes houden Chinees uitgaansleven op gang

Miljoenen Chinezen blijven thuis vanwege de uitbraak van het coronavirus. Toch hoeft de economie daar geen last van te hebben, want virtueel leven is zo langzamerhand de norm. Alle uitgaansclubs zijn gesloten en (van ‘maar’ is geen sprake) op sociale media gaan jongeren gewoon door met feestjes bouwen. Ze maken gebruik van zogenaamde ‘cloud raves’ via streamingplatforms zoals Douyin. Douyin is de Chinese versie van TikTok, dat onder Europese jongeren veel bekendheid en bezoek geniet.

Hoe werkt het?
DJ’s maken opnames van hun optredens (vanuit hun studio of huis) en delen die opnames direct via livestream op Douyin. Kijkers kunnen meteen reageren en met filmpjes laten zien dat ze dansen zijn op de muziek. Zo ontstaat de illusie dat deelnemers samen een feestje vieren. Een illusie is het in deze digitale wereld nauwelijks meer te noemen: wie zelf nog de hond uitlaat is eigenlijk bezig oude illusies in stand te houden.

De virtuele feesten trekken veel meer bezoekers dan de ouderwetse clubfeesten: liefst 2,3 miljoen mensen bezochten onlangs de cloud rave van een populaire club in Peking. Binnen een half uur dansten zo’n 100.000 mensen in eigen huis mee.

Bron: Nu.nl februari 2020