Digital

Digital

Nieuws

Van Gogh dol op IT

Bij een kunstmuseum denk je niet meteen aan IT, maar als het om het Van Gogh Museum in Amsterdam gaat is dat een misvatting.
Een woordvoerder: “Het museum zet IT breed in, van kantoorautomatisering tot registratie van de collectie, en heeft te maken met grote hoeveelheden data.” Het museum heeft de grootste collectie werken ter wereld van de broer van Theo van Gogh en beschikt over een tentoonstellingsgebouw, een hoofdkantoor en een distributiecentrum. Er werken ongeveer 350 vaste medewerkers en 100 deeltijdmedewerkers. Meer dan twee miljoen mensen bezoeken jaarlijks het museum, dat is ongeveer duizend keer zoveel als het Multatuli Museum.

IT is cruciaal binnen het museum. De afdeling IT ondersteunt de kantoorautomatisering, maar ook de multimediatour en de registratie van de schilderijen en tekeningen van het museum. Opslag is een heus ding, want er worden enorm veel foto’s en infraroodopnamen van schilderijen gemaakt en gearchiveerd. Verder is ook de kaartverkoop digitaal, met een hoofdrol voor de online ticketverkoop.

Een woordvoerder: “Dit betekent dat er ontzettend veel data wordt opgeslagen. Toen het museum een paar jaar geleden ging verhuizen, was dat een natuurlijk moment om de infrastructuur te moderniseren. Ook de eisen vanuit de ‘business’ waren in de loop der tijd veranderd, onder meer omdat steeds meer mensen flexibel willen werken. Ook werken medewerkers van het museum vaak in het buitenland, in ons wereldwijd rondreizend Experience Center. Dat vraagt om werkplekken waar mensen tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen werken. Daarnaast moest het systeem berekend zijn op zware grafische toepassingen, waarbij de afbeeldingen kleurecht zouden blijven. Daar hebben we in de uiteindelijke oplossing succesvol rekening mee gehouden.”

Het Van Gogh is op IT-gebied nu een van de modernste musea ter wereld.

Bron: Dutch IT Channel februari 2020