Digital

Digital

Nieuws

Ook digitale vissen verminderen uw stress

Ondernemer Erik Rood verhuurt aquaria voor kantoren en wachtruimtes want kijken naar ronddobberende vissen werkt stressverlagend. Hij heeft de wetenschappelijke bewijzen over stressvermindering verzameld en heeft nu 130 grote vissenkommen in de verhuur: “Voornamelijk in zorginstellingen en kantoren. In zorginstellingen gaan patiënten vaak even naast het aquarium zitten om tot rust te komen. En in het ziekenhuis zie ik dat het kijken naar de vissen een mooie afleiding kan zijn.”

Een wetenschapper van de Universiteit Utrecht bevestigt de conclusies van Rood: “Uit onderzoek blijkt dat kijken naar vissen zorgt voor minder stress. Onderzoeksresultaten wijzen op de positieve effecten van vissen op het welzijn van mensen. Als je met zorgen in je hoofd rondloopt, dan even stilstaat en kijkt naar vissen in een aquarium, kan dat voor afleiding zorgen. Ook werkt het stressreducerend. Vissen zwemmen rustig rond en al snel verlaagt dat ook jouw tempo.”

Een echt aquarium is niet altijd nodig, ook een aquarium als screensaver werkt.
Een onderzoek van de Universiteit van Plymouth toont aan dat kijken naar digitale vissen ook een positief effect heeft. De Utrechtse wetenschapper: “Een digitaal tafereel met een aquarium kan inderdaad werken. Maar eentje met echt leven erin zal het altijd beter doen. Vergelijk het met een robothond en een echte hond.”

Bron: Nu.nl februari 2020