Digital

Digital

Nieuws

Vlaamse studenten dol op papier

Ook het onderwijs digitaliseert, maar daar trekken veel Belgische studenten zich niks van aan: ze zijn dol op papier. Dat schrijft Schoolit.be op basis van een onderzoek van onderwijsleverancier VAN IN.

Een meerderheid van de ‘digital natives’, want dat zijn de huidige studenten allemaal, blijkt een voorkeur te hebben voor papieren leermiddelen: liefst 51% leert vanaf papier, bij voorkeur met een leerboek (83%) of met de papieren handout van de presentatie van de docent (55%). Slechts een derde van de studenten zegt zich te beperken tot het digitale materiaal dat bij de leermethode hoort. Bijna de de helft (45%) gebruikt een combinatie van digitale en papieren leermiddelen.

Waarom papier? De studenten zeggen zich beter te kunnen concentreren met papieren leermiddelen. Ook maken ze graag notities in de zijlijn of markeren ze delen van de tekst. Een samenvatting opschrijven helpt om de stof te onthouden.

Een woordvoerder van het onderzoeksbureau: “Innovatief zijn, wil niet zeggen dat alles digitaal moet zijn. Bij de studenten valt het op dat de combinatie papier/digitaal een nipte tweede plaats behaalde. Daarom blijven we inzetten op zowel digitale als papieren leermiddelen.”

Bron: Schoolit.be februari 2020