Digital

Digital

Nieuws

Waar een klein land groot in kan zijn

Straathoekwerkers in de prachtige Vlaamse stad Gent verzamelen laptops en smartphones voor kwetsbare personen, zoals daklozen en dichters. Mensen zonder vast adres kunnen de telefoons bijvoorbeeld gebruiken om de nachtopvang te bellen, werk te zoeken, te daten of contact te houden met familie. Ook kinderen uit kwetsbare gezinnen komen in aanmerking: zij hebben digitaal materiaal nodig voor hun schoolwerk.

De straathoekwerkers noemen hun project ‘stREet USE’. Een woordvoerder: “Het project is er gekomen nadat een dakloze vrouw naar ons kwam. Ze volgde een online opleiding en moest daarvoor de hele tijd op de computer werken. Met een eigen laptop kan ze ongehinderd de opleiding volgen.
Daklozen kunnen buiten de kantooruren of tijdens de vakantie van de opvang digitaal niets doen. Met een eigen toestel hebben ze dat probleem niet, en kunnen ze hun isolatie voor een deel doorbreken. Dan kunnen ze ook contact houden met familie.”

De straathoekwerkers vinden hun project vrij logisch: “Digitaal deelnemen aan de maatschappij is een basisbehoefte.”

Wil je een apparaat schenken aan het project, dan moet je dat combineren met een stedentrip. Beslist de moeite waard, want Brugge en Oostende zijn bij Gent om de hoek. Inleveradres: Abeelstraat 19 in Gent, op werkdagen tussen 9 en 12 uur.

Bron: Het Laatste Nieuws februari 2020