Digital

Digital

Nieuws

De voortdurende verandering

Oudere ambtenaren hebben meer stress door digitalisering dan hun jonge ambtenare. Die ietwat voor de hand liggende resultaten levert een enquête van Binnenlands Bestuur op. Ruim duizend mensen reageerden. Binnenlands bestuur, in het kort: “Van de jongere respondenten geeft de meerderheid aan nergens last van te hebben, maar onder de oudere respondenten is de groep die in ieder geval een beetje druk of stress ervaart bijna twee keer zo groot als de groep die nergens last van heeft.”

Overigens is een ruime meerderheid van de deelnemers positief over digitalisering. Ze zijn vooral te spreken over papierloos werken, de beschikbaarheid van informatie en de mogelijkheden om op basis van gegevens processen te sturen.
Een paar nadelen zijn er ook: tijdrovend werk, productieverlies door storingen en de tijd die het aan medewerkers vraagt om nieuwe vaardigheden aan te leren.
Slechts de helft van de ondervraagden is duidelijk van mening dat digitalisering tijd bespaart.

Binnenlands bestuur citeert ook een mopperaar: “Veel storingen, trage systemen, regelmatige ­updates die maatwerk verstoren, tijd- en geldverlies bij overzetting van bestaande data in nieuwe software, aanschaf- en ­onderhoudskosten, maar ook tijdverlies om weer thuis te raken in voortdurende nieuwigheden.”

Ja ja, de voortdurende verandering…

Bron: Binnenlands bestuur januari 2020