Digital

Digital

Nieuws

Duitsland wil baas in eigen cloud zijn

De Duitse regering heeft Nederland gevraagd zich aan te sluiten bij Gaia-X, het ambitieuze plan van onze oosterburen voor de bouw van een eigen Europees cloudnetwerk. Een woordvoerder van de Duitsers: “Europese overheden en bedrijven slaan hun gegevens massaal op bij bedrijven als Microsoft en Amazon, maar realiseren zich onvoldoende welke strategische en privacyrisico’s daarmee gemoeid zijn.”
Ook is de Duitse regering niet te spreken over de manier van contracten sluiten met Microsoft, “waarbij de enige zekerheid is dat de geleverde clouddiensten steeds duurder worden. Het is van groot belang dat Europa alternatieven organiseert en balans hervindt in de relatie.”

Als Nederland zich vlotjes bij Gaia-X aansluit, is er meer kans om een substantiële bijdrage te leveren. Anders wordt deze cloud een Frans-Duits feestje. Het zou ook mooi zijn als innovatieve Nederlandse internetbedrijven mee kunnen doen aan de Europese cloud. Schrijft het Financiële Dagblad. ” Het initiatief van de Duitsers zal hard werken worden, maar verdient alle steun. Na Europese satellieten is het wellicht tijd voor een Europese wolk.”

Bron: Het Financieele Dagblad januari 2020