Digital

Digital

Nieuws

Universiteiten voeren achterhoedegevecht tegen Google en Microsoft

De Nederlandse universiteiten voeren een achtergrondgevecht en maken zich publiekelijk zorgen over de macht van Amerikaanse bedrijven als Google en Microsoft in het hoger onderwijs. In de Volkskrant schrijven zeventien universiteitsbestuurders: “Digitalisering bedreigt onze universiteit. Het is tijd om een grens te trekken.”

Digitalisering als bedreiging… niet een houding die je zou verwachten van intelligente bestuurders.

Wat is hun grief: “De snelle digitalisering van het Nederlands onderwijs is in toenemende mate afhankelijk van commerciële platformdiensten.”
Tja, als het water stijgt, moet je dijken bouwen en ben je ook afhankelijk van commerciële aannemers…

Verder zijn de onlustgevoelens… dat bedrijven de gegevens van studenten, docenten en onderzoekers kunnen exploiteren zonder publiek toezicht (tja, dat moet je contractueel regelen) en dat bedrijven de ‘architectuur’ van platformen kunnen veranderen zonder dat instellingen daar invloed op hebben (tja, misschien hebben die bedrijven meer verstand van ict dan een universiteitsbestuurder).

De universiteitsbestuurders zijn bang voor het verlies van hun onafhankelijkheid.
Een citaat: “Een van de oplossingen zou volgens de wetenschappers zijn dat universiteiten en hogescholen zelf de regie nemen en onderling afspraken maken. “
Het zou geweldig zijn als ze daartoe in staat blijken.

Bron: Persberichten.com december 2019