Digital

Digital

Nieuws

Digitaliseren past ook bij familiebedrijf

Knack ondervroeg een telg uit een Belgisch familiebedrijf (een groothandel in bakkerijwaren) of digitalisering niet het einde betekent van de charme van het familiebedrijf.
De telg gaf een paar interessante antwoorden:

“Als familiebedrijf onderscheiden we ons met maatwerk. Als je dat wilt automatiseren, moet je alle medewerkers die deel uitmaken van het proces erbij betrekken. Hun steun is al in een zeer vroeg stadium cruciaal. Ook onze verkopers denken mee in functie van het geautomatiseerde productieproces.”

“Wij willen innovatie uitstralen. Niet alleen in de kwaliteit van onze producten. Dat doen we door de ontwikkeling, de productie en de levering van ingrediënten van hoogstaande kwaliteit. Onze technische ondersteuning en diensten moeten van hetzelfde hoge niveau zijn.”

“Wij bieden onze klanten digitale diensten aan. Dat geeft hun meer tijd voor hun kerntaak: hun brood, gebak en chocolade nog lekkerder maken.”

“Onze virtuele adviseur is een chatbot. Hij helpt klanten problemen op te lossen. Hij geeft bijvoorbeeld advies als hun ciabatta onvoldoende volume heeft. Als de chatbot niet kan helpen, zal een mens de klant bellen en voorthelpen.”

“Informatisering is een investering op de korte termijn. Je spreekt over termijnen van drie tot maximaal vier jaar. Technologie verandert zo snel, maar je mag de trein niet missen. Daarom kijken wij voortdurend uit naar oplossingen die ons helpen te automatiseren en de efficiëntie te verhogen. Je moet continu de technologische evolutie opvolgen. Een combinatie van mens en machine die vandaag efficiënt is, kan morgen zonder die mens nog efficiënter zijn. Wij maken voortdurend die oefening.”

“Door de automatisering groeit het aantal werknemers niet, maar we hoeven ook niemand te ontslaan. Tegelijk kunnen we toch meer schaalgrootte creëren. Dat is belangrijk, als je de automatiseringsprojecten rendabel wil maken. Dankzij digitalisering verbeteren de werkomstandigheden. En wie graag zijn werk doet, is ook efficiënter.”

Bron: Knack.be januari 2020