Digital

Digital

Nieuws

Waterschappen praten tegen een bril

Enkele waterschappen organiseerden vlak voor de kerst The Big Water Hack 2019: ruim 100 waterschappers, studenten en mannen en vrouwen uit het bedrijfsleven werkten 24 uur achtereen samen aan innovatieve oplossingen. Overkoepelend thema: de digitale transformatie. Alle Nederlandse waterschappen willen voorbereid zijn op de toekomst waarbij digitaal een toverwoord is.

De samenwerking vond plaats in groepjes die allemaal een idee moesten presenteren.
Een woordvoerder: “De kracht van deze werkwijze is dat deelnemers uit verschillende disciplines onder tijdsdruk met elkaar samenwerken. Door los te komen van traditionele werkwijzen ontstaan er vaak nieuwe én bruikbare ideeën. De winnende ideeën werken wij verder uit tot bruikbare business cases.”

Voorbeeld van een idee: “Centraal staat een augmented reality bril. Deze bril vergelijkt dat wat je zelf ziet met allerlei informatie uit een grote database. De bril herkent daardoor bijvoorbeeld verschillende schades en geeft aan hoe deze hersteld kunnen worden. Ook eenmaal uitgevoerde herstelwerkzaamheden worden opgeslagen. Het is een zelflerend systeem dat ook gebruikersvriendelijk is voor oudere werknemers. Doordat je tegen de bril kunt praten hoef je niet eens op een scherm te werken.”

The Big Water Hack 2019 sloot ook aan bij andere eigentijdse thema’s: “De klimaatverandering zorgt voor meer uitdagingen in het waterbeheer. Nieuwe technologieën bieden de waterschappen mogelijkheden om adequater te kunnen reageren op bijvoorbeeld te veel water, te weinig water of verzilting.”

Bron: De Brug december 2019