Digital

Digital

Nieuws

Geld voor digitalisering is op

Het Fries Museum bezit een schat aan historische materialen: getekende kaarten, dorpsgezichten, versierde kostuums, schilderijen, briefwisselingen, glazen. In 2014 kreeg het museum van de provincie vijf miljoen euro om de collecties van Friese instellingen te digitaliseren. Vijf jaar later is het project afgesloten, want het geld is op.

Erfgoedliefhebbers mopperen: de objecten van het Fries Museum zijn op internet slecht te vinden, moeilijk doorzoekbaar en van matige beeldkwaliteit. Als je op de website van het museum kijkt, komt je bij een pagina waar veel objecten nog niet te zien zijn: slechts een blanco afbeelding met een kruisje erdoorheen of enkele steekwoorden.

Een woordvoerder van het Fries Museum: “Van de ongeveer 200duizend objecten van het museum zijn er nu zo’n 80-90.000 op internet te bekijken. Het digitaliseren ging een stuk sneller toen we nog subsidie ontvingen. Maar dat is sinds begin dit jaar op, nu het project is afgelopen. Alles moet uit eigen portemonnee worden betaald. Het digitaal beschikbaar stellen van de collectie heeft niet de prioriteit, die ligt meer bij bijvoorbeeld de tentoonstellingen.”

En dus is het wachten op nieuwe subsidie.

Bron: Omropfryslan.nl december 2019