Digital

Digital

Nieuws

Virtual reality ontspant koeien

Russische koeien boffen: de Russische wetenschap heeft VirtualReality (VR)-headsets ontwikkeld die de dieren helpen om het koude weer te vergeten tijdens de lange Russische winter. Een aantal melkkoeien op een boerderij net buiten Moskou mag als eerste aan de bak. De gedachte erachter: als de koeien denken dat ze in zomervelden staan, zijn ze kalmer, minder bang en meer geneigd veel melk te geven.

De Russische koeien worden uitgerust met speciaal ontworpen headsets groot genoeg om op hun runderkop te passen en duurzaam genoeg om de barre omstandigheden op de boerderij te weerstaan. Via virtual reality krijgen de koeien vooral rode tinten voorgespiegeld. Die doen hun denken aan zomer en brengen de hele kudde in een veel vrolijker stemming. Aldus de onderzoekers.

Forbes waarschuwt: “Het gevaar bestaat dat VR door mensen voor hetzelfde doel wordt gebruikt: in een tijd van instorting van het milieu , van toenemend autoritarisme en van groeiende ongelijkheid , kan VR een verleidelijke afleiding worden. In de toekomst zouden we ons in toenemende mate kunnen richten op virtual reality om ons een snelle oplossing van opwinding en ‘geluk’ te geven, maar net als bij de koeien in Moskou zal dit de realiteit van ons leven niet veranderen.”

VR lost sociale problemen niet op en verbloemt ze alleen maar.

Bron: Forbes.com December 2019