Digital

Digital

Nieuws

Financiële processen zouden wat minder houtje-touwtje kunnen

Een blogger op Executive people vraagt zich af waarom bedrijven in Nederland nog zoveel risico’s nemen in hun financiële rapportageproces door vast te houden aan verouderde systemen en handwerk: “Technologische vooruitgang heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verbeteren van de rapportages in de financiële sector. Terwijl traditionele rapportages werden uitgevoerd via handmatige, op papier gebaseerde processen die een enorme hoeveelheid tijd, middelen en geld kostten, stelde technologie organisaties in staat om processen efficiënt te stroomlijnen, ondanks de toenemende hoeveelheid gegevens.”

Koudwatervrees voorkomt de adoptoe van nieuwe systemen en houdt geknoei met “oude processen en legacy systemen” in stand: “Veel teams geven de voorkeur aan het gebruik van oude processen en systemen vanwege het gemak van het werken met een technologie die ze al kennen.”

De voordelen van digitalisering van het financieel proces worden zo niet geincasseerd. Denk aan consistentie van gegevens, hergebruik van kengetallen, op één plaats iets aanpassen en dat op twintig plaatsen tegelijk doorvoeren.. en vooral: samenwerking in en buiten de organisatie. Daarnaast (de blogger gaat een tijdje door): veel nauwkeuriger rapporteren en op de toekomst voorbereid zijn, want “het volume van beschikbare gegevens en bijbehorende regelgeving zal de komende jaren verder toenemen”.

De conclusie: bedrijven moeten meer vertrouwen op de IT en “prioriteit geven aan transparantie, efficiëntie en controleerbaarheid met toekomstbestendige, cloudgebaseerde technologieën”.

Dat de blogger een IT-leverancier is, maakt zijn betoog niet persé krachtiger, maar we zien het voor deze keer door de vingers.

Bron: Executive People november 2019