Digital

Digital

Nieuws

“Een computer als baas, dat duurt nog wel even.”

Ralf Knegtmans en Ylva Poelman schreven het boek ‘Leiderschap in de digitale wereld’ en spraken daarvoor met kopstukken uit het internationale bedrijfsleven. Aan MT geven ze een toelichting. Enkele kenmerkende citaten:

”Veel leiders denken dat het in hun branche niet relevant is, dat de digitalisering nog wel even zal duren. Maar het slaat ook in de meest conservatieve branches, zoals in de vastgoedwereld, al snel toe.”

“Kennis en ervaring, dat is waar nog altijd vooral naar gekeken wordt. Maar in de tijd van digitalisering gaat het in essentie om het leidinggeven aan onzekerheid. Je weet namelijk niet hoe de toekomst eruit gaat zien. Het gaat niet meer om ‘past performance’, oftewel om ervaring uit het verleden, maar veel meer om het leer- en aanpassingsvermogen.”

“Organisaties moeten steeds meer een ‘purpose’ moeten hebben. Een maatschappelijk relevant doel, waarvoor de werknemers uit bed willen komen. Grote bedrijven zien steeds meer in dat ze een groeiende invloed hebben op wat er in de wereld gebeurt. Daar past een leider bij met veel aanpassingsvermogen, want nu gaat het over het milieu, maar over een paar jaar kan dat over heel andere dingen gaan.”

“Je hebt een leider nodig die zich snel kan aanpassen. Toen Funda in 2001 werd opgericht door de Nederlandse Vereniging voor Makelaars, schreeuwden veel hun van leden moord en brand, zagen ze hun handel in rook opgaan. Maar als zij het niet hadden opgericht, had een startup het later wel gedaan.”

“Een computer als baas, dat duurt nog wel even.”

Leerzaam.

Bron: MT november 2019