Digital

Digital

Nieuws

Technostress heerst op Vlaamse werkvloer

Arbeiders en kantoormedewerkers in Vlaanderen voelen zich weinig betrokken bij de invoering van nieuwe technologieën en digitale werkwijzen op de werkvloer en maken zich zorgen over hoe hun werk verandert. Vooral oudere werknemers hebben last van “technostress”. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Katholieke Universiteit Leuven uitvoerde in opdracht van de christelijke vakbond in de metaal- en textielindustrie.

Vooral arbeiders hebben last van nieuwe technologieën die vallen onder ‘Industrie 4.0’, de vierde industriële revolutie. Een woordvoerder van de onderzoekers licht toe: “De vorige revolutie ging over automatisering, nu gaat het vooral over connectiviteit. Machines staan met elkaar digitaal in verbinding en ook met hun operatoren via tablets. Het gaat over big data, het digitaal verzamelen en koppelen van allerlei gegevens.”

Daardoor verandert het werk. Slimme machines kunnen zichzelf bedienen, zodat werknemers zich moeten gaan richten op zaken als het onderhoud van de machine of de oplossing van softwareproblemen.

Er is een tegengif tegen technostress. Het heet: opleiding. De woordvoerder: “We zien een positief verband op hun werkbeleving wanneer werknemers bij de komst van nieuwe technologieën een opleiding krijgen.”

Bron: VRT.be november 2019