Digital

Digital

Nieuws

Corporaties: wat moeten we met onze data?

Woningbouwverenigingen beschikken over enorm veel gegevens maar weten eigenlijk niet hoe ze die kunnen inzetten voor de verbetering van hun bedrijfsvoering en de bestrijding van woonfraude. Dat concludeert adviesbureau Finance Ideas op basis van eigen onderzoek.

Liefst tachtig procent van de corporaties zien veel vage toepassingsmogelijkheden voor data in hun organisatie, zoals “het verkrijgen van meer inzicht in de klantbehoefte”, maar weten geen concrete toepassing te vinden. Ze willen wel, maar voorwaarden zijn een goede kwaliteit van de data en voldoende deskundigheid, zeggen de corporaties zelf. En juist die voorwaarden zijn niet voldoende aanwezig.

Corporaties zijn erg geinteresseerd in het terugdringen van woonfraude: illegale onderhuur, hennepkwekerijen en bewuste wanbetaling. Maar liefst vijftig procent van de woningcorporaties geeft te kennen geen inzicht te hebben in de omvang van woonfraude in hun huurwoningen.

Maar 1 op de 7 corporaties vindt zichzelf in staat snelle data-toepassingen te ontwikkelen. Ruim de helft van de corporatiebestuurders en -managers zegt dat hun organisatie weinig tot geen aandrang voelt om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van data en digitalisering te omarmen.

Samenvatting van een onderzoeker: “Er is nog veel werk te doen!”

Bron: Vastgoedmarkt.nl