Digital

Digital

Nieuws

Microsoft Cortex tapt je brein af

Microsoft start met Project Cortex: een kunstmatige-intelligentie-oplossing die snapt wat gebeurt binnen je organisatie en je helpt je te verbeteren. Allerlei kennis die nuttig is voor je bedrijf, wordt volautomatisch vergaard, gebundeld, gegroepeerd en in topics ondergebract via Sharepoint. Alle kennis is vervolgens direct toegankelijk vanuit bijvoorbeeld Outlook.

Cortex moet het proces van onboarding - het wennen van nieuwe medewerkers aan het bedrijf - verkorten en een bijdrage leveren aan het tegengaan van kennisverlies bij vertrek van medewerkers. Feitelijk is het een digitale poging een oude waarheid - “kennis zit in de hoofden van mensen” - onwaar te verklaren. Het is alsof je brein wordt afgetapt.

Wat doet Cortex? Het kijkt naar informatie die beschikbaar is binnen je bedrijf en structureert die. Het systeem werkt standaard met Office 365 - dat immers alle medewerkers gebruiken - maar kan ook grasduinen in andere plaatsen met relevante kennis.

Een woordvoerder: “Cortex zit volledig geïntegreerd binnen de Microsoft-omgeving, en brengt integratie van policies en permissies met zich mee. Heb je de juiste toegang, dan toont Cortex je definities in verband met een project maar bijvoorbeeld ook links naar relevante documenten. Heb je geen toegang tot die documenten, dan zal je die simpelweg niet zien.”

Gelukkig is menselijke tussenkomst nog mogelijk. Sterker nog, die “zorgt voor enige flexibiliteit,” zegt een deskundige. “Het is namelijk mogelijk om handmatig topics aan te passen, mensen toe te voegen of te verwijderen, documenten bij te sluiten en toestemmingen aan te passen.”

De volledig automatische kennisverspreiding is nog net een stapje te ver.

Bron: Techzine.be November 2019