Digital

Digital

Nieuws

Mens blijft zwakste digitale schakel

Nederland beschikt al geruime tijd over een Cyber Security Raad (CSR), een nationaal en onafhankelijk strategisch adviesorgaan van het kabinet. Het adviseert niet alleen de regering, maar ook de burger die vaak als iets mis gaat om zich heen kijkt om iemand anders de schuld te geven, bijvoorbeeld de elite, zonder even te denken: had ik zelf iets anders kunnen doen?

Het CSR meent dat de mens centraal staat in digitale wereld. Een woordvoerder: “Wie op vakantie gaat, sluit alles goed af, regelt wellicht een tijdschakelaar voor het licht. Vraagt de buren de post weg te halen. Alles om ervoor te zorgen dat het lijkt alsof je thuis bent en om inbrekers buiten de deur te houden. De digitale deur sluiten we daarentegen nog steeds onvoldoende af, bijvoorbeeld omdat die beveiligingsupdate nu even niet uitkomt of we klikken te snel op een linkje in een verdachte e-mail.”

Ook doen burgers en bedrijven uit schaamte vaak geen aangifte van digitale misdrijven.

Bewustwording is een belangrijk ding, vandaar dat het CSR de meest recente uitgave van zijn glossy magazine geheel wijdt aan de burger en zijn digitaal gedrag: “Het is duidelijk dat investeren in de awareness van de medewerker een belangrijke schakel is in onze digitale veiligheid.”

Het magazine lezen? Klik hier