Digital

Digital

Nieuws

Zonder knappe mens geen geslaagde digitalisering

IBM heeft een rapport gemaakt met de nogal voor de hand liggende conclusie dat digitalisering snel gaat en dat lang niet alle bedrijven en organisaties daarop zijn voorbereid. Toch is het rapport wel interessant, omdat IBM stelt dat digitalisering de mens steeds belangrijker maakt.
Het rapport is, zoals de meeste rapporten, gebaseerd op een vragenlijst die is ingevuld door een heleboel ‘leidinggevenden’ bij overheid en industrie. Wat die zeggen het meest te missen: digitale vaardigheden bij hun personeel.
Een voordeel van digitalisering is, volgens IBM, dat saai werk kan worden weggeautomatiseerd zonder dat mensen hieronder hoeven te lijden: “Iemand die in een fabriek vervangen is door een robot, kan bijvoorbeeld mooie dingen doen in de bouw. Veranderend werk is van alle tijden, de mens is flexibel genoeg om mee te veranderen.”

Daarnaast leidt de opkomst van machines volgens IBM tot meer behoefte aan menselijke denkkracht. Bedrijven zijn naarstig op zoek naar mensen met eigenschappen als ‘teamwork’, ‘sterk leiderschap’, ‘ethiek’ en ‘integriteit’. En: “Er is behoefte aan unieke menselijke kwaliteiten zoals creativiteit. Computers zie ik nog niet meteen huizen bouwen, voor de klas staan of bedden opmaken.”

Een deskundige: “Uiteindelijk heb je mensen nodig die kunnen herkennen welke processen geautomatiseerd kunnen worden.”

Bron: Trouw september 2019