Digital

Digital

Nieuws

Gemeenten moeten meewerken aan 5G

Gemeenten krijgen de plicht opgelegd om mee te werken aan de plaatsing van zendinstallaties in openbare gebouwen en in de openbare ruimte. Anders komt de uitrol van 5G-netwerken in gevaar en zakt Nederland net als Duitsland weg de digitale middeleeuwen in. Dat is de boodschap van een concept-wetsvoorstel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Het kabinet wil de grote uitrol van de supersnelle mobiele 5G-netwerken zo snel mogelijk starten. Die netwerken maken een mobiel internet-of-things mogelijk dat snel en stabiel is. Daarmee kunnen bijvoorbeeld zelfsturende auto’s met elkaar communiceren en zijn ingewikkelde medische ingrepen op afstand mogelijk, zodat de chirurg zijn huis niet meer uit hoeft.

Voor die netwerken is een gigantische hoeveelheid zendapparatuur nodig. Wellicht moeten zelfs op iedere straathoek zendapparaten (‘small cells’) komen die worden geïntegreerd in bushokjes, straatmeubilair, lantaarnpalen, reclamezuilen of gevels. Het kabinet zal gemeenten verplichten mee te werken aan de plaatsing van die small cells.

Bron: Binnenlands bestuur september 2019