Digital

Digital

Nieuws

Bieslog uit digitaal archief opgeduikeld

De VPRO het oude weblog van Wim de Bie altijd netjes gearchiveerd en sinds kort is het weer te raadplegen op internet. Wim de Bie (80) wandelt zelf nog regelmatig in vrouwelijk gezelschap door Den Haag, maar schrijft al sinds 2008 niet meer aan zijn digitale dagboek en meningenrubriek.
De VPRO: “Bieslog is digitaal erfgoed en verdient het online te staan.”

Wim de Bie en Kees van Kooten zijn oervader van satire in Nederland.
De Bie begon Bieslog in 2002. Hij noemde het zijn ‘eigen krantje’ en had vaak al ’s morgens vroeg zijn reactie op het nieuws op internet gezet. In beeld en geluid, in tekst, voorzien van krantenknipsels, en altijd scherp. In 2008 had De Bie geen zin meer, in 2013 verdween Bieslog in het archief. Gelukkig in een goed archief, het is namelijk teruggevonden en aan de openbaarheid prijsgegeven.

Dagblad Trouw: “Het ziet er nog net zo uit als destijds, met vaak kleine plaatjes en korrelige video’s. Sommige functies werken niet meer en op de smartphone is het een rommeltje. Toch geeft het een mooi beeld van een periode waarin het internet nog niet werd gedomineerd door grote platforms als Facebook, Instagram of YouTube.”

Bron: Trouw september 2019