Digital

Digital

Nieuws

ICT maakt ziekenhuizen kwetsbaar

Een computerstoring legde onlangs de Gelre ziekenhuizen plat. Allerlei afspraken voor operaties en bloedprikken konden niet doorgaan, teleurgestelde patiënten, dokters die zaten te duimendraaien…
De oorzaak: “een haperende pc”. Het was niet de eerste keer. Onderzoeker Daan Weggemans van Universiteit Leiden: “Ziekenhuizen worden kwetsbaarder, omdat systemen digitaal meer met elkaar verbonden zijn.” Een conclusie die staat als een klok. Maar ja, alle verbindingen opheffen en internet verbieden is ook weer zo wat…

Bij Gelre ziekenhuizen zijn ze nog niet achter de oorzaak van de storing. Een woordvoerder: “We hebben talloze ICT-systemen in ons ziekenhuis. We moeten het eerst goed uitzoeken, dat kost tijd.”

ICT-storingen ziekenhuizen zijn inmiddels meer regel dan uitzondering. Het UMC in Amsterdam, het IJsselland Ziekenhuis, het Radboud UMC en het CWZ hebben te maken gehad met verstoorde ICT die op alle niveaus merkbaar was. En vergeet even niet: een ICT-storing in een ziekenhuis kan levensbedreigend zijn.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft zorgen en startte vorig jaar een onderzoek naar de digitale veiligheid in ziekenhuizen. Een woordvoerder: “Ziekenhuizen hadden vroeger een klein netwerkje voor de computers, maar daar is door de jaren heen steeds meer bijgekomen. Inmiddels zijn het eigenlijk enorme techbedrijven geworden.”

Bron: De Stentor september 2019