Digital

Digital

Nieuws

Digitalisering sleept boekhouder mee

Ook in wereld van boekhouders en accountants heeft de digitalisering genadeloos toegeslagen, schrijft Computable.be. En dus moeten ook boekhouders en accountants gehoorzamen aan de wet van Darwin: aanpassen of verdwijnen.

Gelukkig is het, volgens een poll, ruim 90 procent van de Belgische boekhouders en accountants opgevallen dat een ‘stevige digitale cultuurverandering’ aan de gang is in hun sector. Dat betekent dat slechts tien procent van de kantoren nog digitaal dommelt.

Een onderzoeker: “Het is niet dat de accountants zelf zo graag willen. We zien druk van de klant. De klant wil digitale tools bij hun boekhouder zien. Ondertussen zien we ook bij de accountants zelf die evolutie komen. Ook hier is er een generatiewissel gebeurd: er komen millennials aan het hoofd van de kantoren te staan en zij hebben die tools al van in hun jeugd in de vingers.”

De boekhouder is een soort business consultant geworden. Hij vult niet alleen de cijfers in, hij geeft ook op elk moment gericht financieel advies op basis van actuele cijfers. “Puur cijfers afleveren is minder belangrijk geworden. Het gaat het tegenwoordig om wat er achter die cijfers zit. Vroeger zagen we een gemiddelde klant een of twee keer per jaar om zijn toestand te bespreken. Tegenwoordig hebben we klanten die een keer per maand langskomen om alles te overlopen. Zij willen veel korter op de bal spelen.”

Een vertegenwoordiger van de accountants: “Ik zie op alle vlakken een stevige, digitale koerswijziging in de sector. Wat je soms nog wel ziet, is dat sommige kantoren zich vol goede moed op het digitaliseringsproces gooien, maar het niet doorzetten en er na een tijdje de brui aan geven. Hoe dat komt? Tja, ik vermoed dat de stevige investering in IT daar wel iets mee te maken heeft. Voor kleinere kantoren is zoiets niet evident.”

Voor de boekhouder geldt hetzelfde als voor de DIV’er (en de rest van de mensheid): het wordt nooit meer zoals het was.

Bron: Computable.be augustus 2019