Digital

Digital

Nieuws

Digitale gegevensuitwisseling geboortezorg krijgt boost

Het ministerie van VWS investeert 15 miljoen euro in betere digitale informatiedeling in de geboortezorg. Een woordvoerder: “Iedereen die zwanger is of wordt, kan er op rekenen dat hun zorginformatie altijd beschikbaar zal zijn.” Tegelijk moeten, zoals overal in de gezondheidszorg, mensen de baas worden en blijven over hun eigen gegevens die nu veelal in verschillende systemen moeilijk toegankelijk zijn opgeslagen.

In de nabije toekomst kunnen zwangere vrouwen via hun PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) informatie van zorgverleners inzien, beheren en delen, in eerste instantie laboratoriumuitslagen, voorlichtingsinformatie, verslagen en uitslagen. De geboortezorg is gekozen omdat daar de zorg vaak wordt gedeeld of overgedragen, bijvoorbeeld van verloskundige aan gynaecoloog of andersom. En omdat de informatiesystemen in de geboortezorg slecht op elkaar aansluiten.

De 15 miljoen moeten voldoende zijn om een naadloze overdracht te realiseren voor de zorg voor moeder en kind(eren) rond de zwangerschap en geboorte, denkt het ministerie.

Bron: ICTHealth juli 2019