Digital

Digital

Nieuws

ProRail pioniert in digitale wereld

Karel van Gils, directeur Innovatie en Technische Vernieuwing bij ProRail, is duidelijk over de grootste uitdaging die zijn organisatie de komende jaren wacht: alle nieuwe technieken toepassen in de beheersorganisatie.

Alles gebeurt tegenwoordig met sensoren. En steeds meer met kunstmatige intelligentie en big data. Waarom het bij ProRail niet zo hard gaat? Omdat veiligheid in de genen van de organisatie zit en dat vertraagt ontwikkelingen soms. Niettemin: ProRial pilot volop met slimme sensoren, met innovatieve sensoren, met koppeling van sensoren aan allerlei platforms zodat de gegevens via dashboards aan alle partijen beschikbaar kunnen worden gesteld.

Ook past ProRail de BIM-werkwijze (Bouw Informatie Management) en de Digital Twin-methodiek toe in infraprojecten. Een woordvoerder: “BIM zorgt dat alle relevante informatie tijdens de gehele levenscyclus van het bouwen tussen alle partijen digitaal wordt uitgewisseld. Een Digital Twin is een digitale kopie in 3D van een omgeving. Die maakt het bijvoorbeeld mogelijk het spoor en de omgeving van afstand inzichtelijk te maken.”

Bron: Spoorpro.nl juli 2019