Digital

Digital

Nieuws

Abdij van Berne opent zijn digitaal archief voor jan en alleman

De Abdij van Berne, de oudste kloostergemeenschap in Nederland die nog bestaat, doet ook mee aan de digitalisering. Het archief van de abdij is sinds kort voor iedereen toegankelijk. Een woordvoerder: “Zeg maar gerust dat het een parel voor historici en theologen is.”

De abdij liep al voor op andere kloostergemeenschappen door aanwezig te zijn op Facebook. Een paar jaar geleden was er opeens geld beschikbaar voor de digitalisering van het archief en dat geld liet de abdij niet liggen: “Wij willen de openheid opzoeken, onze geschiedenis delen. De afgelopen jaren hebben we duizenden foto’s en documenten omgezet. Bij het maken van de onderschriften leverde dat boeiende gesprekken op tussen medebroeders en uitgetredenen over wie er op de foto’s stonden.”

De Abdij van Berne is in 1134 gesticht in het huidige Bern nabij Heusden en vestigde zich in 1857 in Heeswijk-Dinther. De abdij maakte de nodige oorlogen en omzwervingen mee, “maar bij elke vlucht is het gelukt om het archief nagenoeg veilig te stellen. De Duitsers hebben dit klooster ook geconfisqueerd. Maar de geschiedschrijving is behouden.”

Het archief digitaal bezoeken? Zie de site.

Bron: Trouw juni 2019