Digital

Digital

Nieuws

Personeelsmensen zijn AVG alweer vergeten

Het klinkt vreemd…. Maar een jaar na de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn de onderwerpen privacy en dataveiligheid bijna uit de aandacht verdwenen van mensen die er toch de meeste aandacht voor zouden moeten vragen: de personeelsfunctionarissen (HR-professionals). Dat schrijft Emerce op basis van een onderzoek van AFAS Software, Berenschot en Performa.

Een woordvoerder van de onderzoekers: “Dit is zeer opvallend, zeker omdat digitalisering de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen. Het lijkt erop dat de invoering van de AVG voor veel bedrijven ‘een moetje’ was en dat het belang van databescherming uit het oog is verloren.”

Men schijnt de denken: AVG voor elkaar, veiligheid klaar. Maar dat is een misverstand, sterker nog “een gevaarlijke trend, aangezien de AVG niet eenmalig was en cyberaanvallen op gevoelige data een reële bedreiging blijven.”

Overigens zijn HR-professional niet zorgeloos als het gaat om privacybescherming. Een op de vijf is ernstig bezorgd over de kwetsbaarheid van de eigen organisatie, met name de kans op een datalek door de schuld van de eigen medewerkers.

Samenvattend waarschuwen de onderzoekers de gemiddelde personeelsfunctionaris: “Digitalisering zou niet alleen een puntje op de agenda moeten zijn, maar door de gehele organisatie gevoeld moeten worden als een onmisbare basis om een goed HR-beleid mee te kunnen voeren.”

Bron: Emerce mei 2019