Digital

Digital

Nieuws

Digitalisering vertraagt luchtverkeersleiding

De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is bezig met de overgang van papieren flightstrips naar digitale
en dat levert vertragingen op, deelt de woordvoerder van LVNL mee. Eind april zei de luchtverkeersleiding vaarwel tegen de oude vertrouwde papieren strippen en begon te werken met de Electronic Flight Strip (EFS). Het testweekend verliep voorspoedig. Op de test volgde een officiële gewenningsperiode tot 1 juni. De woordvoerder: “Daarbij hebben de verkeersleiders meer tijd per vlucht om aan het nieuwe systeem te wennen”.
Gevolg: minder landingen per uur. Overdag 60 in plaats van 65 en in de avond 64 in plaats van 68. Vele vliegtuigen cirkelen doelloos boven Schiphol in afwachting van toestemming om te landen.

Nee-hee… grapje. De woordvoerder: “Het verkeer wordt anders verdeeld over de dag. Zo worden in de pieken wel eens vier banen gebruikt, nu worden maximaal drie banen ingezet. We smeren de piek uit over de dag. De normale aantallen die we afhandelen tijdens de piek, redden we nu niet.”

Het digitaal werken is ingevoerd tijdens de grootscheepse verbouwing van de verkeerstorens op Schiphol die startte na de zomer van 2018.

Bron: Up in the sky mei 2019