Digital

Digital

Nieuws

Software veroorzaakt stroomstoring

Iedereen weet dat het kan, maar als het gebeurt, dan schrik je toch: het was een fout in de software die ervoor zorgde dat in augustus 2018 honderdduizenden Brabanders langere tijd zonder stroom zaten. Een uitvoerig onderzoek van een extern bureau bracht de fout aan het licht en netbeheerder TenneT belooft beterschap.

De softwarefout was de volgende: hoogspanningsstation Tilburg-Noord stuurde een verkeerd signaal uit naar de landelijke controlekamer waardoor onterecht het beveiligingssysteem in werking trad en het station in Tilburg-Noord en omliggende verdeelstations afschakelde.

Woordvoerder Jeroen Brouwers (niet te verwarren met de beroemde schrijver): “Er heeft softwarematig iets niet goed gezeten. De software wordt hersteld. De verwachting is dat het niet meer fout gaat. Er is geen sprake van een aanval van buitenaf.”

Waarom duurde het onderzoek acht maanden? Brouwers: “Een softwareprobleem is per definitie ingewikkeld en tijdrovend. De fout zelf kan slechts een fractie van een seconde hebben geduurd en is daardoor soms lastig te doorgronden.”

Bron: Brabants dagblad mei 2019