Digital

Digital

Nieuws

Bouw zet weer een digitale stap

De bouw heeft veel last van vertragingen en fouten. Daarom hebben bouwbedrijven, overheden en andere opdrachtgevers afgesproken de digitalisering en uitwisseling van informatie rond bouwprojecten zoveel mogelijk te standaardiseren. Alleen dan is de kans op kwaliteitsverbetering realistisch.

Vertegenwoordigers van brancheorganisaties uit de bouw, ministeries, het Kadaster en grote gemeenten hebben als bevestiging van hun voornemens hun handtekening gezet onder de DigiDeal Gebouwde Omgeving. Een overeenkomst voor de uitwisseling, het eigenaarschap en de organisatie van gegevens en informatie in de bouw. Zo kunnen bijvoorbeeld overheden effici├źnter en goedkoper aanbesteden, vergunningen sneller verlenen en hun bouwwerken makkelijker beheren.

De bouw staat bekend als matig digitaal: in de bouwkeet stikt het nog vaak van papier. Iedere bestelling wordt via de telefoon doorgegeven. Iedereen loopt met grote, uitgeprinte bouwtekeningen onder de arm. Een foutje is gauw gemaakt.

Inderdaad is de bouwwereld is al een jaar of tien bezig met de introductie van het gebruik van het Bouwwerk Informatie Model (BIM). Dat is een collectie applicaties en systemen om een bouwwerk digitaal te maken en te controleren. Maar gebrek aan standaardisatie en uitwisselbaarheid van gegevens blijft een probleem.

De DigiDeal is weer een stapje voorwaarts.

Bron: Binnenlands bestuur april 2019