Digital

Digital

Nieuws

Papierloos werken in de metaalindustrie

Nog niet zo lang geleden, in 2018, trad bedrijfseconoom Arnold Hofmeijer in dienst van GS Metaal, een prachtig industrieel bedrijf in Vriezenveen Drenthe.
Het eerste wat hij daar zag: een pallet met papier. Hofmeijer: “Alles wat hier kon worden geprint, werd ook geprint. En voor alles was er een ordner om het te bewaren.”

Meteen kreeg hij de vlinders van digitalisering in de buik. Hij wilde digitaliseren en papierloos werken. Voortvarend ging hij van start, hij boekt zeker resultaten, maar nog steeds loopt GS Metaal achter in de tijd: “Digitaliseren is heel wat anders dan een nieuwe machine in gebruik nemen.”

GS Metaal heeft samenwerking gezocht met een aantal andere bedrijven en wil “een voorloper zijn op het gebied van digitalisering met behoud van vakmanschap”. Daartoe vormt het bedrijf zijn fabriek naar een digitale omgeving die ook een testcentrum zal zijn. Ook is het ERP-systeem van het bedrijf vervangen en zijn alle bedrijfssystemen aan elkaar gekoppeld. De operators in de fabriek werken met tablets. In- en uitklokken, gereed melden, tekeningen inzien.. alles gaat via de tablet. Ook de administratie ligt op koers als het gaat om digitalisering.

Hofmeijer: “Het enige papier dat nog nodig is, zijn de barcodestickers met alle informatie op de onderdelen.” Toch erkent hij dat veel medewerkers nog weleens iets printen: verandering gaat nu eenmaal niet zo snel.

Bron: MetaalNieuws april 2019