Digital

Digital

Nieuws

Armen en ouderen dupe van digitalisering

De Belgische bank BNP Paribas Fortis gaat de komende drie jaar veertig procent van zijn bankkantoren sluiten. In rap tempo verdwijnen de bankfilialen, vooral van het platteland. De reden? Ook onze Zuiderburen bankieren steeds meer online. Alleen de bejaarden kunnen straks hun geld niet meer opmaken: liefst 40 procent van de mensen tussen 65 en 85 jaar in België heeft geen toegang tot internet. Ze moeten steeds verder van huis om nog een bemand bankkantoor te vinden.

Een woordvoerder van de Vlaamse ouderenbeweging is woedend: “De digitale dienstverlening wordt ons opgedrongen. De problemen situeren zich vooral op het platteland, waar vaak ook een mobiliteitsprobleem om de hoek loert. Dan sturen senioren anderen met hun kaart op pad om geld af te halen, wat tot misbruik leidt. Nochtans is het een basisrecht om de eigen financiën te regelen.”

De verwachting dat digitaal analfabetisme zal uitsterven, is volgens de woordvoerder onjuist: “Ook bij mensen onder de 65 jaar zien we dat 10 tot 15 procent geen internet heeft of er niets mee doet. Dat zijn de nieuwe analfabeten. Vergeet niet dat er een groep mensen is die weigerachtig staat tegenover de digitalisering. Zij dreigen niet alleen op het vlak van bankzaken, maar ook in de zorg uitgesloten te worden.”

Een woordvoerder van het Netwerk tegen Armoede is ook boos: “Beperkte toegang tot en weinig vertrouwdheid met het internet zorgen ervoor dat velen hun bankverrichtingen in een kantoor moeten doen. Daarnaast is er ook nood aan menselijk contact. Bovendien is er buiten de steden veel mobiliteitsarmoede en rekenen heel wat banken kosten aan voor eenvoudige verrichtingen in het kantoor die online gratis zijn.”

Bron: Het Laatste Nieuws maart 2019