Digital

Digital

Nieuws

Gouda van de toekomst nu al beschikbaar

De stad Gouda toont zich van haar meest innovatieve kant en zet virtual reality in om toekomstige versies van de stad te verkennen lang voordat de eerste heipaal wordt geslagen. Gouda richt samen met Centric en Geodan Go de virtualisatie van een groot deel van de stad in. Dat heeft alles te maken met de nieuwe Omgevingswet: het is een mooi moment om 3D virtual- en augmented reality-technologie in te zetten om beleidsmakers, bestuurders en inwoners de nieuwe inrichting van de openbare ruimte te laten beleven voordat ze een definitieve keuze moeten maken. Zo kunnen infrastructurele rampen en stadsvernieling worden voorkomen.

Gouda zet in samenwerking met Centric de Geomagine-technologie in. Eerst wordt een virtuele versie gemaakt van de bestaande situatie, daarna zet de technologie via slimme verwerking van ruimtelijke plannen meerdere virtuele versies van de toekomst in elkaar, compleet met verkeer en geluid. Je kunt dan door de stad van de toekomst lopen middels VR-bril, smartphone, tablet of PC.

Een woordvoerder: “Gouda heeft ambitieuze woningbouwplannen. Door deze samenwerking kunnen we bouwplannen straks snel inzichtelijk maken en in een vroeg stadium optimaliseren. Dat is een belangrijke meerwaarde.”

Bron: Binnenlands bestuur maart 2019