Digital

Digital

Nieuws

Kerken digitaliseren voor de toekomst

De protestante kerken organiseerden onlangs een studiedag Van Papier tot Pixel. De reden: kerken zijn vrijwilligersorganisaties en kerken digitaliseren en daardoor hebben opeens allerlei vrijwilligers met ‘het archiefvraagstuk’ te maken. Een woordvoerder: “Kasten vol papierwerk worden vervangen door schermen vol pixels. Een document is daardoor snel weggegooid of juist breder verspreid. Maar welke keuzes zijn daarin verstandig en verantwoord? Veel mensen vinden het eng om iets weg te gooien, terwijl anderen juist het liefst niets bewaren. Met al het mailverkeer is dat niet altijd helder meer. Dat leidt tot de vraag welke versie van een document bewaard moet worden en welke niet.”

Kerkelijke gemeenten hebben wel een soort richtlijn hoe om te gaan met informatie en archieven, maar keiharde verplichtingen zijn er niet. Alleen financiële documenten moeten lang genoeg worden bewaard voor de Belastingdienst en met privé-gegevens van kerkleden moet voorzichtig worden omgesprongen.

Voor de kerken is in 2018 de Stichting Kerkelijk Informatiebeheer (SKI) opgericht om alle individuele gemeenten te helpen. Een vertegenwoordiger: “De SKI is niet gebonden aan een bepaalde kerkelijke denominatie en krijgt geen kerkelijk geld. We willen juist gezamenlijk dit werk uitvoeren.” De SKI werkt samen met de Protestantse Theologische Universiteit en de Vrije Universiteit aan het redden van kerkelijke archieven. Digitalisering is een van de middelen: “We hebben elkaar nodig. Onderzoekers kunnen antwoord geven op vragen van mensen in de praktijk, terwijl onderzoekers op hun beurt informatie kunnen gebruiken die in de dagelijkse praktijk wordt opgeslagen. Als er een gedenkboekje ter gelegenheid van een jubileum wordt geschreven of er onderzoek gedaan wordt naar religieuze identiteit, dan is het belangrijk dat er bronmateriaal beschikbaar is.

Het platform is dus niet alleen gericht op het hier en nu, maar ook op de toekomst.”

Bron: Reformatorisch dagblad februari 2019