Digital

Digital

Nieuws

Financiële mens moet zich digitaal ontwikkelen

Wie werk wil houden in de financiële sector, moet als de wiedeweerga zorgen dat hij digitaal bij de tijd is. “De toekomst belooft namelijk weinig goeds voor wie dat niet doet.” Dat concludeert financieel dienstverlener FiN na een onderzoek onder ‘financials’ in Eindhoven en omstreken.

Digitalisering in de financiële sector is niet te stoppen. Kans of bedreiging? Allebei!
Digitalisering helpt mensen hun werk beter te doen en maakt ze soms overbodig. Sowieso moeten boekhouders specifieke vaardigheden trainen of aanleren om de digitalisering te kunnen overleven. Een woordvoerder: “De rol en vaardigheden van financieel professionals zullen zich evolueren parallel aan en in samenhang met technologische ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie en robotica.”

De digitalisering in het bankwezen gaat al jaren ten koste van werkgelegenheid in de financiële administratie. Werk dat vooral door mbo-geschoolden wordt uitgevoerd. Het gaat om werkzaamheden als het handmatig invoeren van facturen, rekeningen en bonnetjes in computersystemen. Toch hoeven niet alle mbo’ers werkloos te worden: “De vraag naar mbo’ers loopt niet terug maar verandert.” Een herinrichting van de financiële mbo-opleidingen is noodzakelijk, met meer aandacht voor digitale vaardigheden.

Een woordvoerder van een hogeschool: “We zien dat administratief werk wordt overgenomen door systemen. Er is meer behoefte aan financieel adviseurs die data- en procesanalysen kunnen maken en overbrengen.”

Bron: Banken.nl februari 2019