Digital

Digital

Nieuws

Digitalisering maakt gevoelige ingenieur zeker niet overbodig

De redactie van het vakblad De Ingenieur krijgt de vraag iedere week wel een keer: “Maakt de digitalisering ingenieurs overbodig?” Er zijn immers nu al digitale platformen beschikbaar die op basis van het invoeren van een aantal gegevens direct de beste technische oplossing laten zien.
De redactie legt de identiteitsvraag voor aan Eugene Grüter, de hoogste baas van adviesbureau Sweco, en die antwoordt: NEE!

Case closed, zou je zeggen. Maar niks hoor. De Ingenieur wil een nadere verklaring. Grüter: “Een ingenieur is straks niet meer iemand die alleen rekent en ontwerpt, maar een verbinder binnen een technisch en maatschappelijk proces.”
Tja, daar zegt ie wat.

Grüter legt uit: de wereld wordt steeds drukker en mensen verlangen steeds meer naar “een veilige, gezonde en prettige leefomgeving”. Wat dat is, is per geval anders. Een computer kan het niet berekenen: die gaat uit van gegevens en feiten. Een menselijk ingenieur kan het wel berekenen: die heeft namelijk ook gevoelens. Samengevat: “De ingenieur uit het digitale tijdperk weet technische keuzes en maatschappelijke consequenties met elkaar te rijmen. Hij is een verbinder binnen een technisch en maatschappelijk proces.”

Een mooie kerstgedachte, ook al is het pas februari.

Bron: De Ingenieur februari 2019