Digital

Digital

Nieuws

Politie: digitale vernieuwing op stoom

Dick Heerschop is chief information officer (cio) Nationale Politie. Zes jaar geleden startte hij bij de politie. Wat hij aantrof, verbijsterde hem: “Er waren meer dan 3.500 storingen per jaar. Meer dan 1.200 verschillende systemen in omloop. Elke vorm van hard- en software die je in Nederland kon kopen, hadden wij wel ergens werkend staan. In meerdere versies. Ik voelde me soms meer de conservator van het ‘Nederlands ICT-museum’ dan de cio van de Nationale Politie.”
In zes jaar tijd heeft hij een hoop bereikt, vindt hij zelf. De IT-technische infrastructuur is volledig vernieuwd, door heel het land. Het aantal rekencentra liep met tachtig procent terug, van 15 naar 3. “Als je komt uit een situatie van 26 korpsen, met evenzoveel varianten in administratie- en archiefsystemen, vaak bij verschillende leveranciers, dan heb je echt wel wat te doen.”
Het was een behoorlijke klus, maar het staat nu op de rit allemaal, vindt Heerschop. Een groot programma was het, verdeeld in ongeveer tweehonderd behapbare projecten. De telefonie is nu gestandaardiseerd, er is één IT-netwerk, en de werkplekken krijgen een moderne uitstraling.

Ook is de politie beter dan ooit in staat de informatie die zij heeft in te zetten voor de kerntaken. Zoals opsporing van strafbare feiten en vangen van boeven. Heerschop: “Tools voor beeldherkenning, voor gezichtsherkenning, en voor intelligente analyses op big data.”

Daardoor is de politie ook steeds beter in staat zijn rol te vervullen in de digitale wereld: “Het politievak moet zich gaan verhouden tot die digitale realiteit. Dat is niet alleen in de opsporing, dat is ook in de handhaving. Een wijkagent moet op sociale media volgen wat er in zijn buurt gebeurt.”

Bron: Computable januari 2019