Digital

Digital

Nieuws

Cryptomunten kosten meer energie dan Belg

De ‘crypto-economie’ groeide ook in 2018 hard, ondanks de ontmaskering van veel virtueel geld als fake-money. De belangrijkste zes cryptomunten kostten de wereld daarbij net zo veel energie als alle inwoners van België in een heel jaar. Dat becijferde de Cambridge University.

Hoe kan dat? Welnu. Het aantal gebruikers van virtuele munten is verdubbeld. Er zijn er nu wereldwijd zo’n 35 miljoen. Overigens gebruikt de helft van de mensen met een cryptorekening die rekening niet of nauwelijks. Cryptomunten blijven het speelterrein van individuele beleggers en speculanten, al neemt de interesse van grote beleggers toe.

IJsland is een van de populairste productielanden voor cryptomunten: de energie is er goedkoop en de temperaturen zijn laag, zodat de koeling van datacenters niet te prijzig is. De zes meest gebruikte cryptomunten (bitcoin, bitcoin cash, ether, litecoin, monero en zcash) hadden in 2018 tussen 52 en 111 terawattuur aan energie nodig. Het totale energieverbruik België is 82 terawattuur in een jaar. Maar, zegt een onderzoeker:

“Het gaat om minder dan 0,01 procent van de wereldwijde energieproductie, en een groot deel ervan is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen in regio’s met overcapaciteit.”

Bron: De Tijd.be januari 2019