Digital

Digital

Nieuws

Ziekenhuizen moeten aan de slag met big data

Bart-Jan Verhoeff, Chief Medical Information Officer van het Harderwijkse Ziekenhuis Sint Jansdal, is ervan overtuigd: ziekenhuizen beschikken over enorm veel gegevens en zouden die moeten gebruiken om grote stappen voorwaarts te maken op het gebied van kunstmatige intelligentie en machine-learning in de gezondheidszorg. Met modellen die je baseert op je gegevens kun je namelijk voorspellingen doen die je werkprocessen verbeteren en de kwaliteit van de patiëntenzorg vergroten. Verhoeff tegen Emerce: “Indirect worden de beschikbare tools hier en daar al gebruikt in de zorg als onderdeel van de software, maar niet zozeer voor het proces. Modellen die op basis van machine-learning ons helpen om de zorg beter te kunnen verrichten, die zijn nog maar mondjesmaat ontwikkeld.”

Wat nog wel moet gebeuren, geeft Verhoeff toe: veel van de beschikbare gegevens moeten worden gelabeld om te kunnen dienen als nuttige informatie.
Als je honderden foto’s hebt van uitslagen van onderzoeken, moet je wel aangeven wat de aard van die uitslagen zijn, anders kan de lerende software er niks mee. Dat is nogal wat werk. Gelukkig biedt het Elektronisch Patiëntendossier (straks) uitkomst: “Een EPD bevat een paar jaar na de start vaak al miljarden datapunten en als je dat goed organiseert kun je daar heel veel mee. Daar moeten we de zorg beter mee maken.”

In het Sint Jansdal, waar Verhoeff werkt, is al een Business Intelligence (BI)-team actief dat stappen zet de goede kant op. Ieder ziekenhuis zou moeten investeren in zo’n team, vindt Verhoeff: BI-team. “Als je kijkt naar een willekeurig bedrijf met anderhalf- tot tweeduizend medewerkers, dan zijn daar een heleboel mensen bezig met de data die het bedrijf genereert om ervoor te zorgen dat het onderste uit de kan wordt gehaald. In ziekenhuizen doen we dat nog niet of slechts een beetje. We voelen op een of andere manier nog niet voldoende de urgentie om dat te doen.”

Maar die urgentie is er dus wel!

Bron: Emerce.nl januari 2019