Digital

Digital

Nieuws

Boodschap aan ouderen: ga online!

Gezondheidspsychologe Lilian Lechner is van één ding heilig overtuigd: het is voor ouderen bijzonder gezond als ze vaker online gaan. Hop hop het internet op! Ze deed met de Open Universiteit onderzoek naar het gevoel van welzijn en veiligheid onder bewoners van grote steden en kwam daarbij als vanzelf in aanraking met de technologische mogelijkheden van ouderen.

Sociale media, zegt Lechner, kunnen een zeer belangrijke rol spelen bij het voorkomen van eenzaamheid en onveiligheid onder ouderen: “In de komende decennia komen er steeds meer ouderen bij, en die zullen langer zelfstandig blijven functioneren in onze maatschappij. Ze zijn vaak vitaler, maar met name de alleenstaande ouderen zijn ook vaker eenzaam.”

Juist de digitalisering maakt het voor mensen mogelijk langer op zichzelf te wonen én eenzaamheid te verdrijven. Dat geldt zeker voor mensen ouder dan 85, waarvan slechts 25 procent online actief is. Daar is nog een hoop te winnen, zegt Lechner, en het heeft alles te maken met bewustwording: “Gebruikers zien veel meer voordelen van sociale media dan niet-gebruikers. Ze vinden het gebruik makkelijker, nuttiger en leuker. Ze ervaren minder barrières en hebben meer digitale vaardigheden.”

Ouderen die online gaan, hebben vaak een socialer en aangenamer leven. En dat moet worden gestimuleerd.

Bron: Eenvandaag.nl januari 2019