Digital

Digital

Nieuws

Robots denken en voelen helemaal niet als mens

Artificial intelligence (AI) blijft een belofte, maar leidt voorlopig nog niet tot een volledige robotisering van de mens.

Dat is maar goed ook, zegt professor Jonnie Penn van de universiteit van Cambridge. De ontwerpers van robots met AI laten die robots (die feitelijk computers zijn) namelijk “niet denken als een persoon, maar als een bedrijf.”

Penn: “Veel AI-systemen bootsen niet het menselijke denken na, maar de minder fantasierijke gedachten van bureaucratische instellingen. Ze zijn vaak geprogrammeerd om bovenmenselijke snelheid en nauwkeurigheid te behalen, maar dit gaat ten koste van menselijke originaliteit, ambitie en moraal.”

Zo zijn er al gevallen bekend van bedrijven die het werk zoveel mogelijk door robots willen laten uitvoeren, zodat bij fouten of misstanden geen mensen aansprakelijk gesteld kunnen worden.

De ontwikkelaars van AI zijn alleen bezig met algoritmes verbeteren: “Ze zijn niet in staat om na te lopen wat voor invloed hun werk heeft op de mensen die beïnvloed worden door het algoritme dat ze optimaliseren. Hun redenering: Ik heb het algoritme alleen maar gebouwd. Zij beslissen hoe ze het moeten gebruiken.”

Bron: Metronieuws januari 2019