Digital

Digital

Nieuws

Overheid financiert innovatie weinig doelmatig

De regering besteedt via allerlei regelingen miljarden aan het stimuleren van innovatie, maar die miljarden komen vrijwel uitsluitend terecht bij grote bedrijven die wel innovatie uitvoeren, maar nauwelijks delen met anderen. Dat schrijven onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB).

Het CPB stelt vast dat digitalisering de manier waarop bedrijven onderzoek en ontwikkeling doen enorm verandert: gegevens zijn een steeds belangrijker basis voor nieuwe toepassingen en producten. Technologiebedrijven als Amazon, Alphabet, Microsoft en Apple zijn de leidende bedrijven in innovatie, vooral omdat zij beschikken over onmetelijke hoeveelheden gegevens. Hoe kom je aan veel gegevens? Door jaren achtereen zoveel mogelijk gebruikers binnen te harken zonder oog voor een gezonde en winstgevende bedrijfsvoering. Hoe meer gebruikers, hoe meer gegevens, hoe machtiger je wordt, tot je op een dag alleenheerser bent. Monopolist. Zo werkt het in de wereld van big data.

Het CPB onderzocht twee subsidie-instrumenten.
1) De innovatiebox die je als bedrijf voordelen biedt als je innovatie is vastgelegd in bijvoorbeeld een octrooi, kwekersrecht of een verklaring van de overheid. Die vastlegging betekent feitelijk bescherming, waardoor de innovatie niet wordt gedeeld met andere bedrijven.

2) Een andere regeling, de WBSO, is ook bedoeld voor stimuleren van intern onderzoek van bedrijven. Ze moeten vooraf aanvragen indienen, moet het onderzoek intern uitvoeren en de subsidie is gericht op fysiek en niet op digitaal onderzoek.

Tijd voor de overheid, aldus het CPB, voor andere regelingen. Die meer bedrijven kansen geven op fondsen voor innovatie en meer gericht zijn op het delen van de resultaten van innovatie.

Bron: Trouw december 2018