Digital

Digital

Nieuws

Dromen over schoonmaakrobots

Enkele adviesbedrijven voor de facilitaire branche organiseerden onlangs een webinar onder de naam: ‘Hoe geef je digitalisering in de schoonmaak vorm?’ De aanleiding: veel mensen in de schoonmaak vragen zich af waarom facilitaire managers zo terughoudend zijn op het gebied van digitaliseren: ze komen nauwelijks verder dan de excelsheets die ze in 1999 ook al hadden.

Samenvatting van het advies: “begin met kleine stapjes en wacht niet tot de concurrent je voor is.” Een van de deskundigen: “Je moet niet de fout maken om alles in een keer te willen doen. Zorg eerst dat het behapbaar is en daarna kun je gaan opschalen. Dan heb je de grootste kans van slagen.”
Een van de ijzeren wetten van de digitalisering. Die noodzakelijk is. Maar niet vanaf dag één zaligmakend. Vergeet niet: digitaliseren is veranderen. En bij veranderen horen risico’s.

Uiteraard moeten bij de digitalisering wel de toekomstige gebruikers worden betrokken. Een citaat: “Je gebruikers gebruiken het systeem, dus betrek ze bij je automatiseringskeuze. En zorg voor goede focus en aansturing. En onderschat het niet. Het implementeren van een automatiseringssysteem is best een klus.”

Tot slot vertelde een van de deelnemers nog over zijn droom: “Ik zie een zzp-schoonmaker binnenkomen met een zak robots die hij los laat vliegen en op de grond laat rijden. En dat de schoonmaker dan de connectie verzorgt tussen de bewoner en het schoonmaakbedrijf. Dat vind ik een mooie droom.”

Bron: Servicemanagement.nl december 2018