Digital

Digital

Nieuws

Minder digitalisering maakt de wereld beter

Michael Calce, alias Mafiaboy, is een crimineel die op het rechte pad is beland. Hij was meesterhacker, kwam in het gevang, en werkt nu voor HP. De beveiligingsproblemen die de wereld dreigen te vermorzelen, zijn volgens hem het gevolg van de grenzeloze toename van Internet of Things: apparaten verbonden met internet.

Calce gaf een lezing en Utrecht en vertelde hoe makkelijk het is digitaal kwaad te doen op grote schaal: “Met een creditcard koop of huur je een botnet. Voor nog geen vijftig dollar regel je een massive DDoS of een rootkit-aanval. Er bestaan zelfs gratis Linux-browsers met meer dan duizend hacking tools. En niemand die eraan ontkomt. Elke organisatie en ieder mens is een doelwit. Er is te veel digitalisering in de wereld. Zeker met de opmars van IoT-apparaten. Die vormen een enorme bedreiging. Waarom? Niemand schat IoT op zijn waarde. Fabrikanten willen snel veel producten verkopen en maken zich liever niet druk om adequate beveiliging.”

Als positieve uitzondering op de fabrikanten noemt Calce uiteraard HP: dat bedrijf heeft hem niet voor niets een nieuwe toekomst geboden na zijn jaren in de gevangenis.

Bron: Computable.nl november 2018